Muistoissamme ruunikko newforest tamma Jefton's Kelsey (VH11-027-0066), 140cm, 10.02.2011-25.12.2014
Sessi menehtyi 24-vuotiaana vanhuuden vaivojen takia
VIR MVA Ch, KTK-II, YLA2, NFL-II, ERJ-III

VIR MVA Ch-arvonimi myönnetty 06.03.2012
Kantakirjattu II-palkinnolla (73p.) 15.03.2012
Palkittu YLA2 (128p.) 18.04.2012
Palkittu NFL-II (98,5p.) 25.04.2012
Palkittu ERJ-III (82,8p.) 25.04.2013


i. Coch Glyndwr GB KRJ-II, NFL-II
nf, sysrt, 140cm
ii. Infinite Glyndr evm
nf, trn, 147cm
iii. Flyaway I evm
nf, tprn, 142cm
iie. Roan Flower evm
nf, rnpäis, 135cm
ie. Coch Coch B evm
nf, trt, 140cm
iei. Novalis Celtic evm
nf, rn, 144cm
iee. Temptation B evm
nf, rn, 141cm
e. 20 Jazzin' Days VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-II, KRL-II, YLA1, NFL-I
nf, rn, 138cm
ei. Dagworth Joaquin evm
nf, km, 143cm
eii. Johanclaw evm
nf, prt, 140cm
eie. Dagworth Smith evm
nf, rn, 142cm
ee. Junebug evm
nf, km, 139cm
eei. Hillview Titos evm
nf, prt, 142cm
eee. Keenashaw evm
nf, km, 142cm

sukuselvitys

Koulupainotteinen, sysirautias ja mahtaileva näky on Elsan isä, nimeltään Coch Glyndwr GB. Konna tarvitsee jämäkän komentajan, jottei se pääse hyppimään silmille, sillä tahtoa tästä tyypistä löytyy. Ori on noin 140cm ja tosiaan näyttävä. Se on aina liikkeessä, eikä sitä innostuessaan pysty hillitsemään. Ratsastus Konna on kuitenkin reipasta ja se selvästi yrittää aina parhaansa. Pienet huomaamattomat avut, kuten istunta-avutkin menevät orille läpi. Aina Konna ei ole ollut mestari esteiden hyppimisessä, joten se tarvitsee paljon ohjausta ja selkeitä neuvoja. Vähitellen kuitenkin se on parantanut hyppyjään ja osaa jo arvioida etäisyyksiä ja korkeuksia. Ori on kilpaillut paljon koulukilpailuissa ja sijoittunut reilut viisikymmentä kertaa, myös estekisoista sijoituksia on tullut. Helmikuussa 2012 ori vietiin KRJ laatuarvostelu tilaisuuteen. Konna käyttäytyi siellä niin mainiosti kun vain mahdollista ja se sai KRJ-II palkinnon!
Isänisä Infinite Glyndr oli, massiivinen ja isokokoinen newforestinponi, joka syntyi Walelialaisella ponitilalla. Kokoa tällä orilla oli 147cm, joka oli jo maitovarsana kovin hienosti esiintyvä emänsä rinnalla. Se palkittiin maitovarsana ykköspalkinnoin ja Champion-maitovarsaksi. Nelivuotiaana ori myytiin Skotlantiin herra Irvingille, jossa se aloitteli kilpailu-uraansa, josta tulikin hyvin antelias. Ennen kymmentä ikävuotta Finitolla oli useita alueellisia ja kansallisia voittoja, kunnes se voitti ratsastajansa kanssa isojen ponien koulumestaruuden. Ori kisasi vielä 19-vuotiaana viimeiset kisansa, kunnes tummanruunikko herra siirtyi eläkkeelle tammalaumoja seurailemaan.
Finiton isä Flyaway I muistetaan aina mahtavista, lennokkaista liikkeistä! Fly oli kuin luotu esiintymään ja sitä se rakastikin. Oli tapahtuma mikä tahansa, ori esiintyi aina edukseen, se kiersi niin näyttelyitä kuin koulukisojakin. Kilpailut kuitenkaan eivät aina luistaneet, sillä se ei malttanut radalla keskittyä loppuun saakka ja alkoi häseltämään. Tummanpunarautias ori sai kuitenkin tarpeeksi sijoituksia, joten omistajat päättivät pitää sen orina ja siitos käytössä. Varsinkin rauhallisten tammojen kanssa Fly sai mahtavia jälkeläisiä, jotka malttoivat kisoissa senkin edestä. Ori oli melko keskikokoinen, 142cm korkea.
Finiton emä Roan Flower, newforest-tamma vietteli leppoisaa elämäänsä suuressa welsh cob laumassa. Flower syntyi eteläisessä Englannissa, Hampshiressa ja päätyi jotenkin kummasti tuonne welsh-ponifarmille. Se asui koko elämänsä siellä, sillä se oli omistajaperheen lapsien poni, kiltti ja luotettava. Tamma oli 135cm korkea ja ruunikonpäistärikkö.
Isänemä Coch Coch B oli hassun niminen pitkän linjan tamma. Luonteeltaan se vaati taitavan käsittelijän, sillä tamma saattoi keksiä ties mitä, säpäkkä kun oli. Tummanrautias Coch valloitti yleisön Mountain & Moorland-tapahtumassa, se oli kaikkien mielestä kaunein olento päällä maan. Se osasi valloittaa myös working hunter-luokissa esteillä ja myös maan tasalla show hunter luokissa. Tamman ratsastus ei ollut helppoa, sillä se jaksoi vängätä vastaan ratsastaessa, jossei ihminen välittänyt mitä se teki. Sen takia sitä piti komentaa alusta saakka, jotta yhteistyöstä tulisi edes jotain. Kuvankaunis tamma oli 140cm korkea ja se sai ensimmäisen varsansa vasta 18-vuotiaana. Coch oli hyvä emä ja huolehti varsoistaan hyvin, välillä vähän liiankin hyvin.
Cochin isä Novalis Celtic oli kouluponi ja sopi siihen täydellisesti rakenteeltaan ja luonteeltaan. Ruunikko ori kisasi klassista koulua aluetasolla, mutta sillä olisi ollut mahdollisuuksia suurempaan menestykseen paremman ratsastajan kanssa. Näyttelyissä Nova ei käynyt muuta kuin nuorena, sillä se oli ennemminkin lemmikki ponina, millä omistaja tahtoi itse kisata koulua. Jälkeläisten määrä jäi tämän kohdalla pieneksi, sillä sitä ei liioin mainostelu tammojen käyttöön. Nova oli 144cm korkea.
Cochin emä Temptation B on temperamenttinen luonteeltansa. Ruunikko tamma on samalta kasvattajalta kuin Coch Coch B:kin. Räväkkyys kulkee siis tässä emälinjassa, sillä Tepa oli samanlainen vaikealuontoinen tapaus kuin jälkeläisensäkin. Tamma oli normaalinkokoinen, 141cm ja se varsoi peräti 12 varsaa elämänsä aikana. Jälkeläisiään Tepa suojeli paljon muilta hevosilta ja ihmisiltä, mutta muuten se oli loistava äiti. Sillä kisattiin harmittavan vähän, mutta kouluratsastus oli sen juttu! Näyttelyissä tamma ravasikin sitten ratsastuskisojen edestä, useimmiten se palkittiin kakkos- tai kolmospalkinnolla. Siihen oltiin aina tyytyväisiä!

Elsan emä 20 Jazzin' Days on paljon palkittu, mustanruunikko New Forest. Jasulta löytyy listalta YLA1, KTK-II, KRJ-II, NFL-I ja KRL-III palkinnot, sen kanssa on siis kierretty ties missä tilaisuuksissa. Tamma onkin lempeä luontoinen ja kiintyy kovasti omiin ihmisiinsä. Yleispainotteinen, 138cm korkea rouva on hyvä ratsastaa ja se on varsinainen kisatykki! Se on napannut useita kymmeniä sijoituksia niin koulussa kuin esteilläkin. Taivutteluissa saattaa sileällä olla aluksi jäykkyyttä ja vasta hankoisuutta, mutta kun tammalta vaatii, ei niissäkään ole ongelmaa. Esteet Jasu hyppää vaikka paikoiltaan, eikä se kyttäile esteitä. Se ei kolauttele puomeja turhaan, vaan pyrkii hyppäämään kavioitaan suojaten. Maastoilu on hyvää vaihtelua tammalle ja se virkistää sitä, seuraavan kerran kenttätyöskentelykin onnistuu paremmin. Jasu on saanut myös lähemmäs kymmenen varsaa, joita kaikkia se hoiti varsana huolella, mutta antoi ihmisten koskea niihin, eikä se muista hevosistakaan pannut pahakseen.
Emänisä Dagworth Joaquin oli näyttävä ori, väritykseltään harmaankimo ja 142cm korkea. Vaikka Joe olikin tulinen, se loisti kouluradoilla näyttävillä liikkeillään. Se sijoittui monesti helppo A luokassa ja myös estekisoissa 90cm luokissa. Samalla tavalla kun kisoissa, vähän vaikeasti käsiteltävä Joe, sai tuomarit ihastumaan näyttelyissäkin. Silloin kun se malttoi käyttäytyä, ori pärjäsi hyvin. Se asui koko isänsä siittolassa, Isossa-Britanniassa. Siitosura päättyi kun ori joutui nuorena onnettomuuteen, joka johti menehtymiseen.
Joen isä oli vuonna 2007 syntynyt 142cm korkuinen newforestori, Johanclaw. Eläkeläinen on hyvässä kunnossa iästään riippumatta ja punarautias karvakaan ei ole harmaantunut. Esteet olivat Kallen juttu, sillä se kääntyi huippu notkeasti, hyppäsi tyylikkäästi ja ennen kaikkea kiisi radat hirmuisella vauhdilla, mutta se oli hallittavissa. Kalle sijoittui monia kymmeniä kertoja esteillä. Näyttelyissäkin kierrettiin, mutta sen kummempia meriittejä ei sadellut. Luonne orilla oli tulinen ja se ei helposti taipunut ihmisille, temperamenttisenakin tätä voisi kuvata. Jälkeläisiä tuli kahdeksan kappaletta, jotka menestyivät yhtä lailla kuin isänsäkin.
Dagworth Smith oli Joen emä ja noin 142cm korkea. Ruunikko oli kiltti ja harvinaisen nöyrä tamma ja se tykkäsi miellyttää ihmistä. Sinna työskenteli lähes poikkeuksetta rehellisesti ja sillä oli muutenkin miellyttävä ratsastaa. Tamma menehtyi 30-vuoden iässä luonnollisesti, mutta sitä ennen se eli mieluisan elämän. Sillä kisattiin koulussa sekä esteillä ja välillä se sai laiduntaa pidemmänkin aikaa vapaasti. Se sijoittui helppo B tasolla ja esteillä 120cm korkeudella. Tämä virtuaalinen muotovalio periytti kaikille 5 jälkeläiselle upean rakenteensa, mutta valitettavasti vain niistä neljä jäi henkiin.
Emänemä Junebug on kimo estetykki. Sillä tosiaan löytyy potentiaalia 110cm tasolle saakka ja sieltä se keräsikin monia monia sijoituksia. Tamma asusteli Isossa-Britanniassa ja sen omisti Jocelyn Wood. Kilpurin uran jälkeen June siirtyi siitostammaksi ja sillä on viisi jälkeläistä. Hyvän rakenteen lisäksi tamma periytti jälkeläisilleen nöyrän luonteen.
Emänemänisä eli Junen isä Hillview Titos oli säikky luontoinen, mutta se lähti käsistä herkästi. Punarautias ori oli 142cm korkea ja sillä kisattiin koulu- sekä estepuolella. Ratsastettaessa se kuumui helposti, eikä selkään voinut laskea ketä tahansa. Pienimmätkin muutokset kentällä saivat Titon hyppimään seinille. Pelkkä aitalankun puuttuminen täytyi tutkia tarkkaan, ennen kuin sitä säikkyen pystyi menemään ohi. Kumma kyllä, vaikka se olikin harvinaisen säikky, se sijoittui useasti kisoissa, eikä siellä pelännyt niin paljon. Orilla kisattiin helppo A ja metrin luokissa. Orin jälkeläiset, joita tuli seitsemän kappaletta, eivät ole yhtä säikkyjä kuin isänsä.
Emänemänemä Keenashaw oli energinen pakkaus. Se jaksoi häseltää ja välillä se tuntui olevan kovin eksyksissä, mutta silti se menestyi esteratsastuksessa. Kimolla tammalla hypättiin metrin ratoja ja mentiin myös helppo B:n tasoisia kouluohjelmia. 142cm korkea tamma jäi melko varhain eläkkeelle, nimittäin sillä ilmeni jalkavaivoja. Eläkepäivänsä se vietti näyttelyitä kierrellen ja vanhuus ei painanut loppu aikoinakaan!

© Ficena

Jälkeläiset

Synt - skp/nimi - isä - omistaja
30.09.11 - t. Keanna LAC - Randall LAC - Kaneli / Ivory Stables
14.03.12 - t. Jazzin' All Night LAC - Jefton's Nathan - Takku / Takkuinen 2782
05.05.12 - o. Fear Kelvin LAC - It's Fear Flaith - Emmu
03.09.12 - o. Sixteen Dollars LAC - Riot David - Jazzumi
18.01.13 - t. Pandashaw LAC - Keep Attention Up - Cee

Valmennukset/päiväkirja

27.12.2011 Estevalmennus, valmentajana Jenza
Alkulämmittelyt teit Elsan kanssa ensiksi itsenäisesti, koska minä kokosin itse esteitä maneesiin. Käytit verryttelyssä apuna erittäin hyvin loistavaa istuntaasi ja saitkin heti tamman kuuntelemaan sinua hyvin, ettei puomeillekaan mitään ongelmia ilmennyt. Valmennuksen aikana kerettiin hypätä monenlaisia esteitä. Korkeutta löytyi siinä metrin verran, rataakin loppu tunnissa menitte. Sinulla ja Elsalla ei tullut melkeinpä millään esteillä suuria ongelmia. Ainahan tietysti välillä esteet putosivat alas tai askeleet eivät juuri sopineet sarjan väliin mutta yhteen katsottuna teillä meni erittäin hyvin koko valmennus. Loppu valmennuksen radassakin oli paljon erikois esteitä, joiden kanssa ei tullut ongelmia. Kyllä näki heti, että tamma on luottoratsu joka hyppää minkä tahansa esteen vain. Kyllähän välillä näitä kyttäyksiä tapahtui, mutti sait silloinkin tamman kulkemaan vain nätisti eteenpäin pienellä rohkaisulla.

12.03.2013 Päiväkirjamerkintä
Elsan kanssa ollaan saavutettu ja lähes kaikki mitä on tavoitteena ollut, enää on jäljellä ERJ-laatuarvostelu. Nyt odottelemme että tamman jälkeläiset saisivat haalittua sijoituksia, jotta saadaan kunnon jälkeläisnäytöt arvosteluun sitten. Muuten on tamman kanssa ihan mukavasti mennyt, tamma on jäänyt siitospuolelle kokonaan ja siltä löytyykin tällä hetkellä viisi jälkeläistä, joista yksi, Fear Kelvin LAC, muutti juuri takaisin meille ja orin kanssa onkin tavoitteet korkealla, tavoitteena on kulkea emänsä jalanjäljissä. Elsan kanssa ollaan kuitenkin jonkinmoisia estetreenejä tehty ja rentoja maastolenkkejä käyty, mikään ei ole sen parempaa kuin ankan työpäivän jälkeen lähteä tämän tamman kanssa käpsyttelemään metsäpolkuja pitkin. Vähän on nyt vielä auki mitä tamman kanssa tehdään kun viimeinenkin laatis on takana, mahdollisesti yritetään korottaa palkintoja, aika näyttää. Jälkeläisiäkään ei enää kovin montaa teetetä, varmaankin kaksi korkeintaan.

21.03.2013 estevalmennus, valmentajana narri
Saapuessani maneesiin en oikein ensin uskonut, että valmennettavana oli 120cm tason poni, mietin sen mahan jäävän kiinni esteisiin. Kyseessä kuitenkin oli se poni, Elsa nimeltään, jolla Huttis jo verrytteli ravin ja laukan parissa. Aloin saman tien rakentaa pientä tehtävää, joka koostui vain kolmesta esteestä, mutta kaikkiin lisäsin mukaan epätavallisia elementtejä: vesihauta kera muita matalamman pystyn, trippeli jonka puomit olivat vinossa ja alla nökötti ulkoa poimittuja risukasoja sekä okseri, jonka ylimpään etupuomiin sidoin kangasnauhoja. Vaikka Elsaa kehuttiin pomminvarmaksi poniksi, halusin testata sen rohkeutta näillä esteillä.
Huttis ja Elsa aloittivat oikein hyvin, poni pysyi hyvin ratsastajan käsissä vaikka olikin selvästi innoissaan. Juurikaan ei ollut tarvis huomautella asioista, sen verran huutelin, että Huttis muistaisi hypyissä kunnolla myödätä, jotta Elsalla olisi vapaus venyttää kaulaansa. Suoritus sujui kuitenkin tasaisella varmuudella, vauhtia ei ollut liikaa ja ratsastaja osasi hyvin itse arvioida, paljonko vauhtia poni tarvitsi esteille. Elsaa eivät tuntuneet häiritsevän mitkään omituiset jutut, kangasnauhoja se hetken katseli, mutta hyppäsi kuitenkin vain vähäisestä rohkaisusta. Pudotuksia ei tullut vaikka laitoin ratsukon hyppäämään oikein kunnon treenin. Elsa on hyvä esteponi, jolla on varmuutta ja vauhtia juuri sopivassa suhteessa. Oikein hyvä!

23.03.2013 estevalmennus, valmentajana narri
Elsan ja Huttiksen kanssa ohjelmassa oli askelpituuden säätelyä. Olin rakentanut ratsukon verrytellessä pituushalkaisijalle kahden esteen sarjan, joka ei sinänsä vaikuttanut vaativalta eikä sitä ollutkaan. Tarkoitus oli saada askeleita mahtumaan väliin kolme, neljä ja viisi. Esteet eivät olleet aivan tappiin asti nostettuja, jotta poni ei joutuisi hyppäämään liian vaikeasti lyhyessä laukassa isoja esteitä. Käskin Huttista verkkaamaan erityisesti Elsan askeleiden kanssa. Alkuun poni oli vain niin innoissaan esteistä, että koetti tehdä näennäisiä lyhennyksiä ja lintsata, mutta Huttis pysyi lujana ja tamma saatiin lyhentämään nätisti, samoin kuin pidentämään.
Kun laukka oli kunnossa, laitoin ratsukon hyppäämään tehtävää. Aluksi tultiin neljällä laukka-askeleella ja tässä ei ollutkaan mitään ongelmaa, kolme sopi Elsan peruslaukalle oikein hyvin. Muistutin Huttista myötäämisestä, joka olisi erityisen tärkeää laukkaa säädellessä, jotta Elsa saisi vapauden hypätä. Oppi menikin kerralla perille ja pyysin Huttista tulemaan vuorotellen kolmella, neljällä, viidellä, sitten taas neljällä ja kolmella laukka-askeleella. Lyhennys ei aluksi sujunut, vaan Elsa hyppäsi neljällä askeleella joka tapauksessa. Käskin Huttista aloittamaan laukan lyhennyksen jo kunnolla ennen sarjaa. Ongelmia ei enää ilmennyt, Elsa oli selvästi innoissaan, mutta hyppäsi hallitusti ja halutulla askelmäärällä.

Kilpailukalenteri

NJ:n alaiset näyttelyt

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
30.03.11 - Kisakeskus CK - muut varsat - NJ - LKV1/14 BIS4
21.04.11 - Sirke - muut varsat - NJ - LKV2/12
21.05.11 - Wonderland Exmoors - tammavarsat - NJ - LKV2/12
27.08.11 - SLC Ponies - new forest-tammat - NJ - LKV2/12 MVA-SERT
30.11.11 - LAC - ponitammat - NJ - LKV1/7 BIS1KRJ:n alaiset kisat

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
16.03.12 - Nerian - Helppo A - KRJ - 2/40
01.04.12 - Nerian - Helppo A - KRJ - 3/39
03.04.12 - Nerian - Helppo A - KRJ - 5/39

ERJ:n alaiset kisat

PVM - kutsu/paikka - luokka - jaos - tulos
29.06.11 - Rotvalli - 120cm - ERJ - 2/50
29.06.11 - Rotvalli - 120cm - ERJ - 7/50
02.07.11 - Ravenhook - 120cm - ERJ - 2/30
03.07.11 - Ravenhook - 120cm - ERJ - 4/30
12.07.11 - Riesenrad - 120cm - ERJ - 6/100
11.09.11 - Cecam Shetlands - 70cm - ERJ - 6/40
12.09.11 - Cecam Shetlands - 70cm - ERJ - 3/40
13.09.11 - Cecam Shetlands - 70cm - ERJ - 5/40
16.09.11 - Cecam Shetlands - 70cm - ERJ - 1/40
26.09.11 - Kuurakka - 110cm - ERJ - 4/60
27.09.11 - Kuurakka - 110cm - ERJ - 4/60
03.10.11 - Mimmu - 120cm - ERJ - 4/30
03.10.11 - Yedida - 120cm - ERJ - 3/40
04.10.11 - Yedida - 120cm - ERJ - 5/40
04.10.11 - Vallaton - 110-120cm - ERJ - 6/50
07.10.11 - Riiviöt - 120cm - ERJ - 1/50
08.10.11 - Alegre - 110-120cm - ERJ - 1/29
09.10.11 - Hiprakka - 110cm - ERJ - 2/60
09.10.11 - Alegre - 110-120cm - ERJ - 4/40
12.10.11 - Hiprakka - 110cm - ERJ - 7/60
12.10.11 - Vallaton - 100cm - ERJ - 3/30
14.10.11 - Vallaton - 100cm - ERJ - 4/30
27.10.11 - Kaviokallio - 110cm - ERJ - 6/57
31.10.11 - KK - 120cm - ERJ - 1/30
01.11.11 - Taikakuun Kartano - 120cm - ERJ - 2/50
02.11.11 - KK - 120cm - ERJ - 3/30
03.11.11 - Taikakuun Kartano - 120cm - ERJ - 4/50
09.11.11 - Takapiha - 120cm - ERJ - 3/50
11.11.11 - Takapiha - 110cm - ERJ - 7/50
22.11.11 - Lime - 120cm - ERJ - 7/60
25.11.11 - Lime - 120cm - ERJ - 5/60
26.11.11 - Lime - 110cm - ERJ - 3/60
28.11.11 - Yamera - 120cm - ERJ - 6/42
02.12.11 - Yamera - 110cm - ERJ - 4/50
08.12.11 - Hex Sporthorses - 120cm - ERJ - 6/50
12.12.11 - Hex Sporthorses - 120cm - ERJ - 1/50
27.12.11 - Krofnock Ranch - 120cm - ERJ - 3/40
12.01.12 - Vitry - 120cm - ERJ - 7/50
30.01.12 - Koston Suomenhevoset - 120cm - ERJ - 3/50
31.01.12 - Hiprakka - 110cm - ERJ - 6/50
13.02.12 - SLC Ponies - 120cm - ERJ - 1/40
15.02.12 - SLC Ponies - 120cm - ERJ - 6/40
22.02.12 - Kuurakka - 110cm - ERJ - 1/50
05.03.12 - Malkamäki - 70cm - ERJ - 4/60
11.03.12 - Hurmeen kisakeskus - 100cm - ERJ - 6/40
25.03.12 - Hurmeen kisakeskus - 120cm - ERJ - 5/60
28.03.12 - Lime - 120cm - ERJ - 2/40
01.04.12 - Lime - 120cm - ERJ - 4/40
01.04.12 - Pyrr Warmbloods - 110cm - ERJ - 7/50
03.04.12 - Hurmeen kisakeskus - 100cm - ERJ - 2/40
03.04.12 - Nerian - 120cm - ERJ - 5/30
04.04.12 - Koston suomenhevoset - 110cm - ERJ - 4/50
11.04.12 - Rhonwen - 100cm - ERJ - 1/40